|
Op een gevelsteen boven de deur komt de datering met het jaartal 1667 voor, zodat het kasteel de Schans vermoedelijk in dat jaar werd gebouwd. Toch moet aan dit gebouw een oudere constructie voorafgegaan zijn, aangezien reeds in 1660 een huis van de heer Michael de Selys vermeld wordt op de schans.
Het huidige kasteel werd gebouwd in bosrijk gebied in de diepe Oetervallei als residentie, of buitenverblijf van baron Michaël de Selijs, burgemeester van de stad Maastricht, die op 1 januari 1620 zijn intrede deed in Opoeteren. Hij was tegelijkertijd heer van de Heerlijkheid Opoeteren, dat hij in 1619 van de prins-bisschop Ferdinand van Beieren in pand had gekregen. Vanaf 1656 droeg de familie de titel van baron. Het kasteel was nooit een permanente residentie van de familie, zij verbleef waarschijnlijk meestal in Maastricht. Michael de Selys werd ook vermeld als burgemeester van Luik. Tijdens de Franse bezetting vluchtte de toenmalige baron de Selys naar Duitsland. Zijn weduwe keerde begin 18de eeuw terug naar het Schanshof, waar ze in 1831 overleed. De famile de Selijs bleef eigenaar van het kasteel tot 1840, toen het door de Brusselse familie Bemelmans werd aangekocht.
In 1994 vestigden een groep trainers en alternatieve therapeuten zich in het historische kasteel de Schans. Het kasteel de Schans is thans een centrum voor persoonlijke ontwikkeling waar cursussen en individuele begeleiding wordt aangeboden. |